Ana içeriğe atla

DUYGULARIMIZ


    Bugun umut ve korkuyla basladim cunku hayatimizda en cok etkisini gosteren iki duygumuz bana gore. Gozunuzu kapatip bir anınizi dusunun. Ilk akliniza gelen anı hangisi oldu? Hangi duygularinizi tasidiginiz anı? Eminim ki hepinizin anısinin icinde bir umut veya bir korku var.

duygular ile ilgili görsel sonucu
 
Umut farklidir , her duygudan.. ve aslinda her duygunun başıdir baktiginizda, hayatimizi belirleyen kavramdir bu.  Birini sevme umudu, karsiliginda sevgi, saygi, guven hissetme umudu, karsi cinsten begenilme umudu.. ve elbette ki sorumluluklarimizin başı; hazirladiginiz projenin guzel sonuclanma umudu, okulu bitirme , ise baslama , para kazanma umudu.. umut olmasa bu saydiklarimin ya da saymadiklarimin kaci olurdu ki?
 
  Peki ya korku nedir ? Iyi midir , kotu mu?
    Tedx'te izledigim son video bu konu uzerineydi. Kullanilabilir ve kullanilmaz korkudan bahsedildi ve ozet olarak sunlari cikardim. "Korkunun sizi yonetmesine degil, siz korkuyu yonetmeyi ogrenin. Korku hem iyi hem kotudur onemli olan bu duyguyu hayatimiza nasil sekillendirdigimiz. "
     
       Hayatinizdan cok deger verdiginiz biri ya da bir sey ciktiginda , kendinizi paralayip bir daha yasamamak ister, bosluga dusersiniz. Ama unuturuzki her seyin bir sebebi vardir ve bu hayat bize goremedigimiz bir cok seyi ogretmeye calisir.
 

Ä°lgili resim     Bu belirli hayatimizda kendimizden cok baskalari icin yasariz. "Ailem mutlu olsun, insanlar beni konussun.. " tabiki bunlar kendimiz icin yaptiklarimiz, "Onlar mutlu olursa ben gururlanirim."diye dusunduklerimizdir. Peki baskalari olmasaydi nasil gururlanirdin ? ya da "Baskalari olmasaydi icimizde var olan butun bu duygulari nasil hissedebilirdin ?" Sevgi, uzuntu, heyecan ... butun duygularinizi dusunun ve bu hayatta tek basiniza oldugunuzu hayal edin. Hangi birini hissedebiliyorsunuz? Peki; deger verdikleriniz sizi birakmasaydi; korku, uzuntu, bosvermislik.. bunlarin hangilerini hissedebilirdiniz?

     Bir varligin degerini ancak o varligin zitti oldugunda ya da yok olduktan sonra fark edebiliriz. Iyiler kadar kotulerin olmasida bu sebeptendir.  Peki iyilerin degerini fark edip o yoldan gitmek mi, iyiyi unutup kotuyu secmek mi?

    Sonu olan bir yoldayiz. Bu yolu nasil kullanacagimiz da bizim elimizde. Tercihini yap, sonuna kadar yasa ve yasadigindan emin ol. FARKINA VAR FARKINDALIK YARAT!

Yorumlar

  1. Hayat tezatlarıyla varlığını sürdürür, yitmeden var olmanın anlamı olmaz. Fardın olmak için uyarılmasın o konuda. Farkındayım..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AGALIK SISTEMI

20 Aralik gecesi yurtta yatarken Saban’in meshur filmlerinden  Kibar Feyzo yu  izliyordum. Filmde Feyzo'nun koyden cikip sehire inisi ve sehir  kulturuyle koy kulturunun ne kadar farkli oldugunu fark edilisi  cekiliyor.  Feyzo koye dondugunde herkese  Istanbula gittigini ve baslik parasinin  artik  kalktigini herkese yayiyor. Bunun uzerine koy orgutlenip baslik parasinin artik yasalarda ceza  oldugunu soyeyi agaya  karsi cikiyor.  K adinlar "Biz malmiyik satilak, baslik parasi kalkacak!" sloganlarini yazip bagriyorlar. Bende bu yazinin cekildigi sahnenin fotografini cekip hikaye attim ve siverekli bir arkadasim sabah uyandigimda sizin oralarda bunlar yok artik diye mesaj atti.  Bu mesajin uzerine yasadigi kulturu merak ettim ve bazi sorularda bulundum. Cevaplari evet agalik devam, baslik parasi tavan yapmis durumda, evlenmeye niyetlendim ama bana en az 150 bine patliyor seklinde oldu. Egitim durumu nasil her cocuk okula gidiyormu ve okuma yazma oranlari ne 

SEN DE KATIL!

     Renkler; ruh halimiz, psikolojimiz ile dogrudan baglantilidir. Ben burada size, renklerin ne anlama geldiklerini uzun bir sekilde aciklamayacagim. Amacim bir cok insana ulasip gun, hafta icerisinde ne kadar ortak duygular paylastigimizi gozlemleyebilmek; ve bu dogrultuda uzgunsek ne yapabiliriz, ozlediysek kimi nasil arayabiliriz gibi ortak sorunlarimizi birbirimizle paylasabilmek. Simdi yapacagimiz tek sey bu yaziyi okuduktan sonra yoruma bir renk birakmak. Bu rengi ister yorum attiktan sonra ister oncesinde okuyun, yeterki attiginiz renk o gun sizi ifade ediyor olsun.Simdi bir kac kelimeyle renkler. Simdiden tesekkur ederim. MAVI VE TONLARI: Bir cok anlami olsa da en belirgini SAKINLIK, DURUSTLUK , GUVENIRLIK.           KAHVERENG I:  HIZLI HARKET, GORUNMEZLIK YESIL VE TONLARI: DINLENDIRICI VE SAKIN (mavi ile es deger denebilir) MOR VE TONLARI: ASALET (asil), BILGELIK, ONUR  (olmasina karsin intihar edenlerin en cok bu rengi sevdigi bilinir)  

SIYAH

              Siyah rengini seviyorsan ve bu rengi benimsemissen, gercekten zor bir kisiligin var. En asil duygularla en hassas duygulari ayni anda yasamaya yetenegine sahipsin. Ama bu sadece bir gune ozelse o gun senin icin karmasik bir gun oldugunu gosterir. Bu kadar zit duygulari ayni anda yasayamanin kotu de iyi yonleri de var bana gore, onemli olan senin hangi taraftan sectigin. Mesela; gucunle tutkunu, duygusalliginla asaletini birlestirip bir resim ortaya koymaya calistin mi? ya da bir kisa film, video cekmeyi? Ya da bir roman yazmayi belkide kisa olanindan bir makale. Benim bunlarin hepsine ayni anda hakim olma yetenegim olsaydi kesinlikle hepsini harmanlayip ortaya bir sey cikarmaya calisirdim. Belki de vardir ve cikarmaya calisiyorumdur, en azindan deniyorum. Sen de siyah diye dusunup, bunu kotuye yorumlama ne kadar guc sahibi oldugunun farkina var ve hem kendin icin hem dunya icin bir seyler yapmaya basla.               "FA